PACO DURÀ / La llotgeta

OLTRA, UN CAS ÚNIC: TRIOMFÀ EN RASPALL I ESCALA

El jugador del Genovés, Joaquim Oltra Sanchis, sembla que és un cas únic al món professional de la pilota, ja que no conec altre cas en què un jugador haja triomfat en les dos modalitats, escala i corda i raspall; si bé és cert que en una més que en l’altra, ja que en la primera arriba a ser campió per equips en tres ocasions i en dos subcampió; a més de subcampió individual. I en l’altra modalitat, no va arribar a tant, però si a jugar en les partides del dia a dia, front rivals de primera categoria. I per rematar el seu currículum, després de retirar-se de jugar com a escaleter, es va convertir en el número u dels feridors, tasca que encara, amb 60 anys, desenvolupa en partides i campionats de primer nivell. Oltra fou un rest molt bo, que per davant restava molta pilota; dominava bé el rebot i per dalt, a volea i bot de braç també li entrava bé a la pilota. I una bona prova poguérem recordar fa una setmana en l’emissió de la final que van guanyar ell i Grau, davant Sarasol i Joaquim, en 1993; en la que ho va brodar tot, front uns rivals de molt de nivell, si bé comptava amb Grau, que també va jugar molt.

ALS 16 ANYS, CONTRA FIGURES DEL RASPALL

http://www.pilotaviu.com/article/6854/sabies-que-oltra-abans-de-ser-feridor-fou-figura-en-les-dos-modalitats

Eusebio i Oltra

I pel que fa al raspall, quan tenia 14 anys, ja jugava partides anunciades, front rivals de segona categoria, com Parra, Jaume, Furia, entre d’altres. I als 16 anys tenia enfront primeres figures com Malonda II, Batiste o Pellicer, encara que contra aquests rivals li donaven millor mitgers.
Però, als 18 anys (1978) fou requerit per la Federació per jugar en el Campionat Juvenil, en companyiade Carpio, per representar al trinquet de Tavernes de la Valldigna, essent campions, per davant Fenollosa i Ripoll, que jugaven pel trinquet de Sueca.“Però, les coses –diu– no em rodaven a la velocitat que desitjava. I com veia que le partides a escala i corda no arribaven com esperava, i estava acostumat a cobrar bon jornal, vaig tornar al raspall un parell d’anys més.Amb tot i això, Oltra va triomfar en l’escala i corda, a partir de 1982, quan va disputar el Campionat Professional de segona categoria. I junt amb un grapat de figures que van sorgir al seu poble, arran de l’èxit de Paco Genovés, torna per a quedar-se als trinquets d’escala i corda.I en aquesta última modalitat, va guanyar en tres ocasions, 1990, 1993 i 1994, el Campionat Nacional de Professionals de primera; dos vegades es quedà a les portes, essent subcampió, en 1995 i 1997, sense oblidar que en 1987 havia sigut Subcampió Individual.I als 41 anys, en 2001 es va retirar, després de patir lesions importants, i passar pel quiròfan, una o dos vegades, en la darrera dècada. I tot seguit, li proposaren ferir i encara continua, amb una època molt exitosa, ja que és requerit per a partides de primer nivell. I té una habilitat innata per enrotllar la pilota, que complica molt la tasca als escaleters contraris.